patentovaný komplex
mladosti a dlhovekosti. Patent CN100348654. Prihláška na patent US20070197819.
Pre väčšinu z nás, je
starnutie vec filozofická. Chápeme, že je nezvratné a že skôr alebo neskôr sa
každý s tým bude musieť zmieriť. Učíme sa s tým žiť. Hľadáme rôzne vysvetlenia
a prednosti zmierňujúce naše vnímanie starnutia - dospievanie, skúsenosť,
múdrosť, úcta, bohatstvo ... Tak sa v starobe stáva každý filozofom.
A čo
tak pozrieť sa na tento proces z hľadiska biológie a fyziológie? Možno lepšie
pochopíme, čo sa v podstate deje. Uvidíme aké sú príčiny
a budeme môcť niečo urobiť. Áno, starnutie je otázkou filozofickou, avšak
ponúka sa otázka: prečo sú štáty, kde priemerná dĺžka života je viac ako 80
rokov, a v iných (pričom ďaleko nie zaostalých) - menej než 60. Fyziológia
vysvetľuje tieto príčiny a to s presnosťou do molekúl a buniek nášho
organizmu.
Napríklad:
molekula DNA. Je to základ genetického aparátu, každej našej bunky. Je to
matrica, etalón, podľa ktorého, ako podľa šablóny, bunka renovuje akékoľvek poškodenie
alebo jednoducho obnovuje "opotrebované" elementy. Čím dlhšie je
udržiavaná DNA, tým dlhšie bunka má možnosť udržiavať svoju mladosť. Ak je DNA poškodená, bunka začína robiť chyby
v programoch sebaobnovy, chyby sa nakopujú. Bunka stráca zdravie, prestáva
fungovať na 100% a časť buniek vôbec, hynie.
Alebo preskúmame
molekuly kyslíka. Bez nej bunky zostávajú bez energie a presnejšie povedané,
bez ďalšej dôležitej molekuly - ATF, ktorá je energonosičom pre všetky bunky
nášho organizmu a bez energie bunky rýchlo starnú. A teraz sa pozrieme na
rovnakú molekulu kyslíka, ale z inej strany. Počas chemických reakcií za účasti
kyslíka sa vyrába nielen energia pre bunky, ale aj veľká hrozba pre bunky. Sú
to tiež molekuly, ale molekuly voľných radikálov. Tieto mocné okysličovadlá
vyvolávajú oxidáciu bunkových štruktúr, začínajú od vonkajších až po genetický
materiál buniek. Poškodené bunky sa úplne renovovať nemôžu, takže prechádzajú
do úrovne starých čiže umierajúcich buniek.
Ak sa pozrieme na
proces starnutia z tejto strany, nebudeme už filozofovať, ale budeme sa snažiť
dozvedieť viac o tom, ako sa chrániť.
Práve fyziológia nám
ponúka mnoho povzbudzujúcich faktorov. Napríklad, informácie novej vedy, ako je
epigenetika. Táto veda skúma faktory, ktoré môžu ovplyvňovať náš genetický
aparát a tým pádom zväčšovať alebo zmenšovať dĺžku nášho života. Ako sa
ukázalo, v našej DNA sú zvláštne receptory - epigenetické markery. Rôzne látky
nášho prostredia - voda, vzduch, potraviny, môžu pôsobiť na tejto markery a ovplyvňovať
dĺžku života DNA.
Napríklad: výskumy
ukazujú, že zbytočne tučné a kalorické jedlá aktivujú gény dočasného starnutia
a naopak: komponenty rastlinných potravín sú schopné aktivovať gény dlhovekosti.
Ako vidíme, dĺžka nášho života nie je geneticky naprogramovaná na 100% ale
môžeme ju meniť pomocou určitého epigenetického pôsobenia.
V roku 1981 japonskí
vedci identifikovali hlavnú účinnú látku extraktu z koreňa Kokoríka
kopijovitého a nazvali ju RESVERATROL. Čoskoro nato sa skúmanie účinkov resveratrolu
na ľudský organizmus stalo predmetom odborných štúdií vedcov z mnohých krajín
sveta a trvá doteraz. Resveratrol produkujú niektoré rastliny pri napadnutí baktériami
či hubami - je to taká ich prirodzená obrana. Ľudský organizmus produkuje
resveratrol pri dlhodobom hladovaní.
Práca Davida Sinclairam
PhD., Na Harvard University preukázala, že resveratol ovplyvňuje činnosť génov
produkujúcich sirtuíny (skupina siedmych
génov spojených s procesom starnutia, prezývané "gény dlhovekosti".
Kľúčom pre predĺženie života je zvýšenie aktivity génu, ktorý u kvasiniek nesie
označenie SIRT2 a u človeka sa skrýva za podobnú skratku SIRT1. Tieto gény
majú za úlohu regulovať početné biologické procesy a opravovať poškodenú DNA).
Sirtuíny sú považované za molekuly s blahodarným účinkom na zdravie a za zázračným
efektom na predĺženie života. Zdá sa, že robia dedičnú informáciu odolnejšiu k
poškodeniu a to má na dĺžku života priamo blahodarný vplyv. Sirtuin, teda
chráni pred poškodením DNA a bráni tak škodám, ktoré v našich bunkách s
postupujúcim vekom páchajú napríklad voľné radikály. V spolupráci so súkromnou
biotechnologickou firmou BIOMOL hľadal Sinklairov Harvardský tím molekuly,
ktoré by dokázali génu SIRT1 "nasadiť ostrohy". Už pred dvoma rokmi
našli dve sľubné látky a obe patrili medzi polyfenoly vyskytujúce sa napríklad
v jablkách alebo v dají. Ďalšie pátranie sa preto zameralo na látky s touto
chemickou štruktúrou. Ako úplný šampión vyšiel zrovnaný polyfenol resveratrol hojne
obsiahnutý v hrozne a červenom víne. Tento "vínny polyfenol" zvyšuje
aktivitu životodarného génu SIRT1 v ľudských bunkách hneď 13krát. Resveratrol
je jedným z lepších ochrancov srdca a ciev a rovnako ako germánium a koenzým
Q10, obsiahnuté v produktoch, napomáha k zväčšeniu dĺžky života.
Tím talianskych vedcov
vedený neurológom Allessandro Cellerinem zo Skuola Normále Superiore v Pise
tiež otestoval resveratrol na stavovcoch. Vybral si k tomu zvláštnu
tropickú rybu Nothobranchius furzeri, ktorá je považovaná za stavovca s
najkratším životom. Zvyčajne umiera na starobu vo veku iba 3 mesiace. Cellerino
popísal krátky život tejto ryby v roku 2003 a už vtedy ju navrhoval ako vynikajúci
laboratórny model pre výskum starnutia. Celkom 150 rýb kŕmil potravou rozlične
obohatenou o resveratrol a pozoroval u nich nielen predĺženie života, ale
aj zlepšenie zdravotného stavu a väčšie vitalitu. Vysoké dávky resveratrolu
predlžovali rybám život až o 50%. Ryby neboli tak sklerotické, viac si
pamätali. Pitva preukázala, že majú v mozgu viac neurónov. Doterajšie výskumy
teraz preukázali, že resveratrol účinne a všestranne chráni srdcovo cievny
systém tým, že znižuje napätie ciev, bráni oxidácii "zlého" cholesterolu,
bráni nadmernej zrážanlivosti krvi a významne posilňuje telesný antioxidačný
systém, dá sa naozaj povedať, že predlžuje život. Neobyčajne významný je účinok
resveratrolu proti rade typov zhubne nádorových ochorení, ktorý spočíva v tom,
že resveratrol blokuje všetky postupujúce procesy, počas ktorých sa zdravá bunka
mení na bunku rakovinovú. Vedci odhalili ešte jeden potenciál resveratrolu, a
to v liečbe cukrovky. Vďaka zvýšenej aktivite SIRT1 bola zistená lepšia citlivosť
inzulínu v bunkách. Pri výskumoch bolo tiež dokázané, že resveratrol zvyšuje
inzulínovú rezistenciu u zvierat, kŕmených potravou s vysokým obsahom tukov, čo
znamená veľkú nádej pre osoby, trpiace diabetom druhého typu. V ďalších
štúdiách o resveratrolu sa zistilo, že diabetici, užívajúci resveratrol
zlepšili svoje skóre pri skúške ústnej glukózovej tolerancii, ktorá meria telesné
schopnosti rozčleňovať a používať cukor, čo je zásadný problém u diabetikov.
Germánium bolo syntetizované prvýkrát v Japonsku
okolo 5 - 7 rokov dozadu, ešte sa nevedelo k čomu je dobré. Ďalšie výskumy
ukázali, že germánium viac než o 30% znižuje riziko ochorenia rakovinou a na 27
- 32% zvyšuje dĺžku života, zodpovedá za procesy prenosu kyslíka v organizme a
najviac - na mitochondrií vnútri bunky. Práve Ge je garantom toho, že kyslík
bude dostavaný a vstrebaný každou bunkou. Kyslíkové hladovanie buniek tiež môže
napomáhať aktivácii génov starnutia, ale látky, zabezpečujúce dopravu kyslíka,
naopak, predlžujú život DNA. Germánium
kontroluje mechanizmus dopravy kyslíka a stimuluje interferón - jedného z hlavných
elementov ochrany v imunitnom systéme. Interferón (IFN) - je označenie
pre skupinu glykoproteínov produkovaných niektorými bunkami k odpovedi na
napadnutie vírusom. Radí sa medzi cytokíny.
Delí sa zvyčajne do
dvoch skupín:
1. IFN-I - monomerické
proteíny produkované vírusom napadnutými bunkami a spúšťajúci vrodenú imunitnú
odpoveď.
2. IFN-II - dimerizované
proteíny produkované T-lymfocytmi a NK-bunkami, spúšťajú adaptívne imunitnú
odpoveď a bojujú proti nádorovým bunkám a parazitom. Niektoré interferóny sa
používajú ako liečivá. Príkladom sú interferón beta-1a a interferón beta-1b
používané na liečbu sklerózy multiplex a tiež zodpovedá za mechanizmus metabolizmu
kyslíka v bunkách. Lenže podávaný interferón má vedľajšie účinky, takže tu bola
zvolená iná cesta - cesta posilnenia imunity a stimulácia produkovania svojho interferónu.
Čím viac kyslíka, tým viac je energie v bunkách ako ATF. A energia je hlavným
príznakom mladosti.
Nedostatok
železa je závislý na množstve Germánia. Nie je náhodou, že
hlavným prírodným zdrojom Germania je ženšen, v medicíne starobylého východu,
najmocnejšia protistárnuca rastlina.
Voľné radikály,
vznikajúce na základe oxidačných procesov v bunkách, - hlavná hrozba pre náš
genetický aparát. Aj antioxidanty, prírodné látky, blokujúce oxidáciu, ako prvé
boli používané v geriatrii pre spomalenie procesov starnutia.
Napríklad ubichinón (Koenzým Q10), ktorý je
zúčastnený v procesoch tvorby univerzálneho bunkového energonosiče ATF z
kyslíka, aj pri tom blokuje voľné radikály hneď na začiatkoch ich vzniku.
Ubichinón je z časti syntetizovaný v tele, z časti je prijímaný s potravou. S
vekom klesá podiel vlastnej syntézy. Q10 je integrálnou súčasťou respiračného reťazca,
nachádza sa tu priamo pri zdroji voľných kyslíkových radikálov. Má priamy antiaterogénny
efekt. Je schopný znížiť koncentráciu lipidových hydroperoxidov v
aterosklerotických léziách a zmenšiť veľkosť aterosklerotických plátov v aorte
(srdcové zlyhanie, chronické srdcové zlyhanie, infarkt myokardu,
ateroskleróza). Efektívne redukuje alfa-tokoferoxylové radikály späť na alfa-tokoferol,
tým eliminuje potenciálne prooxidačné radikály a regeneruje aktívnu formu
vitamínu E. Pacienti, liečení statínmi (Liek podávaný na zníženie hladiny
cholesterolu, na kardiovaskulárne problémy, na niektoré autoimunitné
ochorenie), mali pri vyšetreniach zníženú hladinu Q10. Pozitívne výsledky tejto
látky boli publikované u Parkinsonovej choroby. Suplementácia (Podávania stravy
o zdraviu prospešné mikroelementy) vysokými dávkami Q10 (1200mg denne) znížila
až o 44% prejavy úpadku funkcie centrálneho nervového systému (CNS), vrátane
denných aktivít.
Bol nájdený intenzívny
vzťah medzi pomerom ubichinónu a percentom abnormálnych spermií. Efekt
ubichinónu na mobilitu spermií in vitro preukázali Lewin a Lavon. S vekom klesá
Q10 aj v koži. Starnutie kože vedie k tvorbe vrások a vyššej náchylnosti k
poškodeniu žiarením. Q10 sa ukázal účinný proti UVA spôsobenému oxidatívnemu stresu
v ľudských keratinocytoch (hlavná pokožková bunka, predstavuje až 95% všetkých
buniek v ľudskej pokožke) a v prevencii poškodení DNA. Koenzým Q10 je veľmi nestabilný
a jeho väčšie množstvo, či už v práškoch alebo v roztokoch, rýchlo sa rozkladá v
žalúdku alebo v svale, takže do mitochondrií sa dostane len malá časť.
Zväčšenie množstva Q10 v preparátoch, potom významne ovplyvní jeho cenu.
Vo VitAGE bola použitá nanotechnológia. V mikrokapsulách (veľkosti: o
1000x menšia 1 mikrónu) sú založené desiatky miliónov ďalších mikročiastočiek,
do ktorých bolo uložené germánium. Vďaka tejto ochrane je dosiahnutý efekt
menším množstvom bezo strát ku konečnému výsledku. Mikrokapsuly zodpovedajú
medzinárodným štandardom. Pre udržiavanie funkcií mozgu je doporučené 20 - 30mg
Q10, pre prevenciu ochrany srdca a ciev 30 - 60mg Q10, pričom tieto štandardy
boli založené v čase, keď Nanotechnológia ešte neexistovala, tj. s ohľadom na
straty. Vo VitAGE je obsah 30 mg, takže
táto dávka už je liečivá.
A úplne nedávno v
listoch a plodoch olivy - základného komponentu Stredozemnomorskej diéty, súvisiacej s vysokou dĺžkou
života, bol objavený najsilnejší, na
dnešný deň, antioxidant GIDROXITIROZOL
(až o 10x väčšie množstvo Vit.C), ktorý chráni pred oxidačným poškodením a
súvisiacim starnutím prakticky každú bunku v organizme, ale najviac efektívny
je vo vzťahu ku kĺbom (Spomaľuje
degeneráciu chrupavky) a kardiovaskulárnemu systému. Pravé olivové listy obsahujú
najväčšiu koncentráciu polyfenolov - organická zlúčenina rastlinného pôvodu, je
mocným antioxidantom, má protivírusové, antibakteriálne, protirakovinové
účinky, uľahčuje symptómy klimaktéria. Polyfenoly sú dôležité v prevencii
srdcovo-cievnych ochorení, zmenšujú "zlý" cholesterín, tiež
zodpovedajú za "francúzsky paradox "- francúzske jedlo obsahuje veľké
množstvo tukov, ale do dneska riziko srdcovo - cievnych ochorení je veľmi
nízke. Toto je pripisované množstvu polyfenolov, obsiahnutých v červenom
hroznovom víne, z ktorého víno robia. Polyfenolovy komplex obsahuje 4 polyfenoly,
množstvo hydroxitirozolov, pre posilnenie účinku, je zväčšené o 20mg.
Absolútne inovačný
protivekový preparát "VitaGermanium" s komplexom VitAGE dáva možnosť
riadiť mnohé procesy, ktoré sú v základe starnutia. Zvýšenie efektivity metabolizmu
kyslíka v bunkách, veľmi silný antioxidačný účinok, ochrana genetického aparátu
buniek, udržiavanie vysokej aktivity imunitného systému - toto všetko je možné
teraz vďaka novším prevenčným mikronutrientum (biologicky aktívne potravinové
látky), ako sú Ubichinóny, RESVERATROL,
ORGANICKÉ Germánium, GIDROXITIROZOL plus Ginko Biloba.
Patentovaný (patent
zaručuje jedinečnosť produktov na trhu) prírodný komplex VitAGE má omladzujúci
účinok na celý organizmus, a kľúčovými bodmi sú: centrálny nervový a endokrinný
systém, pečeň, kĺby a kardiovaskulárny systém.
A ešte raz absolútnou novinkou je unikátne balenie.
Pre zabezpečenie ochrany a udržiavania vysokej biologickej aktivity týchto
komponentov prírodného komplexu VitAGE prvýkrát sú použité unikátne kapsule
Vcaps. Tieto úplne prírodné vegetariánske kapsule z HPM-celulózy zabezpečujú
maximálnu. ochranu komponentov pred vlhkosťou, zmenou teploty, slnečným
svetlom, kyslíkom a agresívnym účinkom žalúdočných štiav.
Zloženie:
protistarnúci komplex VitAGE
(organické zlúčeniny Germania, transresveratrol, ubichinón), extrakt z lístia
olivy (10% gidroxitirozol), extrakt z lístia Ginko biloba.
Zdroj: www.sibrskezdravi.cz
Zdroj: www.sibrskezdravi.cz
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára