piatok 10. júla 2015

Kolagén Ramissio


Dnešná doba zdá sa byť náročná, uponáhľaná a neľútostná. My ľudia podliehame ilúzii, že dokonalosť je cesta ku šťastiu a láske. Je to pravda? Je práve tá materiálna stránka kľúčovým bodom, okolo ktorého sa máme uberať, aby sme žili šťastný život? Pojmy ako krása, šťastie, dokonalosť sa stále viac stierajú a je ťažké si uvedomiť, že stredobodom týchto mnohokrát prázdnych pojmov je zdravie, ktoré mnohokrát berieme ako samozrejmosť a jeho hodnotu si uvedomíme v momente, kedy nám začne chýbať.
Je teda možné ovplyvniť naše vnímanie materiálneho sveta i zvnútra? Mali by sme sa už konečne začať zameriavať na krásu, ktorú treba vypestovať už vo vnútri nášho tela? Mali by sme si uvedomiť, že zdravie je tou cestou ku kráse, mladosti a vnútornej spokojnosti? Samozrejme. Môžeme hovoriť o šťastí, že žijeme vo svete nekonečných možností a technologického postupu a predovšetkým - čím vyspelejšia je naša generácia, tým dôležitejšiu úlohu začína hrať návrat k prírodným hodnotám. Začíname sa vyhýbať produktom testovaným na zvieratách, chemikáliám a viac premýšľať nielen nad tým, čo konzumujeme, ale aj nad tým, ako sa staráme o svoje telo a zdravie. Iste ste sami seba pristihli pri čítaní etikiet potravín, kozmetiky a liekov.
Znečistené ovzdušie, nevyvážená strava, nešetrná kozmetika a hektický spôsob života. Spoznávate sami seba? Ak áno, zastavte sa na chvíľu a skúste porozmýšľať nad tým, či pre seba robíte naozaj to najlepšie a chceli by ste zmeniť spôsob, akým sa o seba staráte. Mladosť totiž nie je len číslo a dátum, nemusia byť definované určitou vekovou hranicou ani koncovkou za číslom. Kombinácia vyváženej stravy, aktívneho životného štýlu a starostlivosti o telo je kľúčom ku zdraviu, z ktorého vyplýva aj krása tela a duše.
Na nasledujúcich stránkach sa zameriame práve na posledný z kľúčových prvkov - starostlivosť o telo. Doba objavov a poznania sa totiž tesne dotýka aj oblasti starostlivosti o telo a pleť. Môže sa vám zdať, že trh s kozmetikou a potravinovými doplnkami je nasýtený, ak nie úplne preplnený a máte pravdu. Je naozaj náročné vyznať sa v nekonečnej rade značiek, produktových línií, kolekcií a nezrozumiteľne napísanom zložení. Ako teda potom zvoliť to, čo bude pre naše telo to pravé?
Ako objaviť to, vďaka čomu sa vaša pleť a telo rozžiari, omladne a dodá vám sebavedomie?
Odpoveď je možné nájsť priamo v tele živých organizmov v podobe hlavnej organickej zložky podporného systému organizmu.

Tou zložkou je kolagén.

Čo je to teda kolagén?
Než sa zameriame na využitie kolagénu v starostlivosti o telo a pleť, je potrebné sa povedať si pár všeobecnejších informácií.
Kolagén je hlavná organická zložka podporného systému organizmu, chrupaviek, kostí, šliach, väziva a kože. Je to najrozšírenejšia skupina živočíšnych bielkovín a ako významná zložka sa podieľa na správnej funkcii cievnych stien, rohoviek, bazálnych membrán a niektorých telesných orgánov. Tvorí až desať percent celkovej hmotnosti ľudského tela a až sedemdesiat percent kože. V súčasnej dobe pozná veda okolo 27 druhov kolagénu a jeho biologický význam je obrovský. Prečo? Degradácia kolagénu v tele totiž môže vyvolať choroby postihujúce najmä kĺby, srdce, cievy, svaly a kožu. Nemenej významnú úlohu zohráva kolagén tiež v procese  starnutia organizmu.
Najrozšírenejším typom kolagénu je práve ten, ktorý je obsiahnutý v koži, kostiach a šľachách. Jeho hodnota pre využitie vo farmaceutickom priemysle je nevyčísliteľná. Môžeme spomenúť napríklad kolagénové membrány, filtre, chirurgické pomôcky, potravinové doplnky a v neposlednom rade tiež kozmetické výrobky pre potlačenie prejavov starnutia kože.

Ako naša koža starne?
Aby sme pochopili, ako vďaka kolagénu bojovať so starnutím kože, je potrebné vedieť, k čomu vlastne pri starnutí dochádza. Starnutie kože je komplexný biologický proces, ktorý ovplyvňuje niekoľko zložiek a predovšetkým vzhľad kože. Starnutie je samozrejme prirodzený proces, ale kto z nás by proti nemu nechcel aspoň trochu bojovať a zaistiť si pár rokov krásy a sexappealu navyše? Ako iste vychádza z predošlých riadkov, najväčším faktorom je teda strata kolagénu v tele, respektíve v koži. Existujú dva mechanizmy starnutia kože - vnútorné a vonkajšie.

Vnútorné starnutie kože
Genetika, to je hlavný faktor ovplyvňujúci vnútorné starnutia kože. Určite ste sa stretli so svojou známu, ktorá, hoci staršou ako vy, má oveľa lepšiu a zdravšiu pleť? Áno, nie vždy je to spôsobené kozmetikou, dôležitú úlohu hrá dedičnosť.  Vnútorné starnutie kože začína medzi dvadsiatym piatym a tridsiatym rokom veku. Celkom skoro,hovoríte si? Práve vtedy začína telo produkovať stále menej kolagénu a elastínu. Strata elastínu spôsobí presne to, že vaša koža už nebude tak elastická a začína takzvane vädnúť. Strata kolagénu spôsobí vznik nenávidených vrások. Niektorí ľudia môžu mať tendencie k rýchlejšiemu starnutia, niektorí zase k pomalšiemu. Aj keď sa už  naše telo začína správať inak, táto fáza starnutia ešte nemusí byť viditeľná voľným okom, a to po mnoho nasledujúcich rokov.

Vonkajšie starnutie kože
Za vonkajšie starnutie kože si môžeme my ľudia sami tým, že našej koži dávame poriadne zabrať, či už vedome alebo nie. Tipnite si, čo najviac ohrozuje a poškodzuje našu kožu? Ak tvrdíte, že slnko, máte
pravdu. Ultrafialové lúče prenikajú hlboko do našej kože a spôsobujú stratu kolagénu a elastínu a nielen to. O rakovine kože a nenávratných poškodeniach už boli napísané celé stohy kníh, máme pravdu? Môžete si myslieť, že sa nič nedeje, ak je vaša koža na pohľad stále dokonalá, následky týchto poškodení sa môžu objaviť až v neskoršom veku, keď vášmu telu bude chýbať už väčšie množstvo kolagénu a elastínu. Slnko nie je jediným faktorom poškodzujúcim našu kožu zvonku.
Ďalšími faktormi sú:
Fajčenie
Fajčenie je najznámejším spúšťacím faktorom rakoviny pľúc. Mimo to, je extrémne neľútostné k vzhľadu našej kože. Dlhodobí fajčiari trpia na veľmi suchú kožu vyznačujúci sa šupinatosťou, šedou farbou kože a naozaj niekoľkonásobne väčšou náchylnosťou k vzniku vrások.
Alkohol
Nadmerná konzumácia alkoholu má za následok rozšírenie ciev v koži a zvýšenie krvného obehu v pleti. Cievy potom strácajú svoju elasticitu a môžu pod kožou presvitať. Alkohol tiež vysušuje kožu a spôsobuje onen známy unavený a vráskavý vzhľad. Ale nebojte sa, občasnápohár vína k dobrému jedlo z vás trosku neurobí.
Nedostatok spánku
Všetci sme to celkom iste zažili - tmavé kruhy pod očami, opuchlosť a celková bledosť. To sú tie menej nebezpečné prejavy dlhodobého nedostatku spánku. Naše telo využíva doby spánku k regenerácii a obnove buniek. Ak telu spánok nedoprajeme, úplne iste sa tento deficit prejaví aj na našom tele. Koža sa stáva viac náchylnou k infekcii a celkovému poškodeniu ako následok oslabenie organizmu.

Ako teda kolagén pôsobí v boji proti starnutiu?
Predstavte si kolagén ako isté lepidlo, ktoré drží naše telo pohromade. Kolagén sa nachádza všade v našom tele a je neoddeliteľnou súčasťou života. Pomáha nášmu telu obnoviť bunkovú štruktúru a udržať si zdravý vzhľad.
Kolagén funguje ako pumpa, elixír, ktorý preteká našou kožou, obnovuje jej štruktúru a elasticitu. Tiež plastickí chirurgovia používajú kolagén, aby svojim klientom dodali mladý vzhľad a s tým súvisiace sebavedomie. Jednoducho sa dá povedať, že kolagén, spolu s keratínom, dáva koži určitú formu a poskytuje jej pevnosť a silu. Ako sme už uviedli vyššie, ak telo prestane produkovať určité množstvo kolagénu, dôjde k negatívnemu ovplyvneniu celkového vzhľadu našej koži. Vtedy teda prichádza na rad náš vlastný záujem o zdravie našej pleti a kože. Je teda potreba sa vyznať v tom, aké produkty nám kozmetický priemysel ponúka a z čoho sú zložené.
Na trhu s kozmetickou sa najčastejšie stretávame s dvoma skupinami kolagénových produktov - kolagén vyrábaný z bravčových a hovädzích koží a rybí kolagén.
Teraz si oba druhy porovnáme a povieme si, ktorý druh kolagénu je pre našu kožu tennajlepší.

Kolagén vyrábaný z hovädzích a bravčových koží
Tento druh kolagénu je na trhu najdostupnejšie a tiež najlacnejší. Objavuje sa v hydrolyzovanej a nehydrolyzovanej forme. Prvý zo spomínaných je však veľmi zle stráviteľný a pre výživu pleti nevhodný. Hydrolyzovaný kolagén našiel využitie samozrejme v kozmetickom priemysle a oblasti výživy. Je vhodný najmä pre regeneračné procesy v kĺboch, zvyšuje pevnosť chrupaviek, väzov a šliach, urýchľuje výstavbu poškodených tkanív po zranení. Negatívy tohto živočíšneho kolagénu je jeho krátkodobá účinnosť a povrchové pôsobenie. Naše telo tiež tento kolagén považuje za cudzorodú látku. Najčastejšie sa musí aplikovať pomocou injekcií. Tým sa ale samozrejme zvyšuje riziko infekcie, preto sa už od použitia tohto druhu kolagénu v kozmetickom priemysle pomaly upúšťa.

Rybí kolagén
Oproti kolagénu vyrábanému z hovädzích a bravčových koží sa rybí kolagén ukázal ako taký malý zázrak. Rybí kolagén má totiž identickú stavbu ako kolagén v našom tele. Zachováva si svoju schopnosť zabudovania priamo do našej pokožky. Preto sa rybiemu kolagénu hovorí živý kolagén. Rýchlo sa vstrebáva a spája sa s našimi kolagénovými vláknami. Táto vlastnosť z neho robí úplne prevratnú pomôcku k dosiahnutiu zdravej a krásnej pleti.
Keďže sa v dnešnej dobe objavuje stále viac alergikov, je určite dobrou správou, že rybí kolagén nie je alergén. Všetko sa odvíja od ušľachtilosti ryby, ktorá sa na extrakciu kolagénu použije. Čím ušľachtilejšia ryba, tým nižšia pravdepodobnosť objavenia alergickej reakcie. Táto pravdepodobnosť spadá až pod hranicu nuly. Ďalším obrovským pozitívom rybieho kolagénu je úplná nemožnosť prenosu choroby šialených kráv, takzvané BSE.

Z akých rýb sa získava ten najcennejší kolagén?
Je to koža ryby z čeľade kaprovitých - tolstolobik. Výťažok z kože tolstolobika , obsahuje veľmi hodnotný kolagén a rad aminokyselín, ktoré niekoľkonásobne zvyšujú jeho účinnosť v kozmetických výrobkoch. To všetko preto, že tento druh ryby sa živí výhradne riasami.

Niečo málo z histórie výroby kolagénu
Už vieme, že kolagén sa môže čerpať z kože rýb, či kože bravčovej a hovädzej.
V 90.rokoch nášho storočia sa čírou náhodou podarilo skupine vedcov z gdaňskej univerzity extrahovať kolagén z kože ryby a zistili práve to, že má podobnú stavbu aminokyselinového reťazca, ako ľudské telo. Už predtým ľudstvo dávno poznalo onen starší bravčový a hovädzí kolagén, do ktorého výroby nadnárodné koncerny od 30. rokov investovali milióny dolárov a jeho predajom vo forme krémov, masiek a gélov a neskutočne zbohatli.
Bohužiaľ sa už toľko neinvestovalo do dôkladného prieskumu, vďaka ktorému by už skôr zistili, že tento živočíšny kolagén funguje viac menej ako placebo. Po tomto zistení sa poľskí vedci pokúšali extrahovať kolagén napríklad z priadky morušovej a ďalších rýb s úspechom - týmito metódami získaný kolagén si zachoval svoju priestorovú stavbu aminokyselín zvanú trojitá Helis. Pre vedeckú verejnosť to znamenalo jediné - našli cestu k navrátenie mladosti a nehovorilo sa o ničom inom ako o tom, že Poliaci objavili elixír mladosti. Ukázalo sa tiež, že pre výrobu kolagénu a jeho účinnosť existujú isté prekážky, napríklad to, že si prípravok uchováva svoje vlastnosti len pri určitej teplote. Počas búrlivého vývoja sa však podarilo vďaka ďalším výskumom a objavom tento problém vyriešiť a dnes sa už výrobou kolagénu zaoberá čoraz viac firiem.

V akej forme sa dá užívať kolagén?
Na trhu s kozmetikou a potravinovými doplnkami sa môžete stretnúť s celou radou produktov, ktoré obsahujú kolagén. Krémy, séra, tablety a tiež extrakty určené na konzumáciu. Každá z týchto foriem má samozrejme svoje nevýhody, isté je ale jedno - pre dokonalú účinnosť kolagénu je potrebné dodržiavať určitú pravidelnosť. Nevýhoda kolagénových tabliet je limitovaný obsah kolagénu, je teda potrebné užívať viac tabliet denne, čo sa u určitých osôb môže javiť ako problém. Krémy a séra zase neprenikajú až tak hlboko do našej kože.

Kolagénové nápoje
Kolagén užívaný vo forme nápojov a extraktov je schopný byť absorbovaný naším telom oveľa efektívnejšie, než tablety a krémy. Môže teda preniknúť priamo do nášho krvného obehu, pôsobiť zvnútra a zmierniť následky starnutia priamo pri zdroji - hlboko v našej koži. Z toho vychádza jedno - konzumácia kolagénu ovplyvňuje ako našu pleť, tak zdravie vlasov, nechtov a kĺbov. Kolagén vo forme nápojov je totiž až dvadsaťkrát účinnejší ako kolagénové tablety akrémy.
Prečo tomu tak je?
Tradičná kolagénová kozmetika totiž pôsobí len na povrchu našej kože, čo sa javí ako neúčinná forma boja proti starnutiu, je potrebné začať bojovať už vo vnútri tela. Hlavná rola kože je totiž tvoriť bariéru, chrániť kožu pred pôsobením vonkajších vplyvov. Vonkajšia vrstva kože sa nazýva epidermis a je extrémne ťažké ňou preniknúť a vystaviť nižšie vrstvy akémukoľvek vplyvu. Preto je pôsobenie kolagénových krémov a sér obmedzené na epidermis a ovplyvnenie nižších vrstiev kože je tak veľmi obmedzené.
Kolagénové nápoje prenikajú práve do najhlbšej vrstvy kože - dermis, kde znovuobnovuje produkciu kolagénu v našom tele a tým omladzuje našu kožu zvnútra.

Čo sa deje v tele pri konzumácii kolagénu?
Akonáhle požijete kolagénový nápoj či extrakt, jeho cesta vedie do tenkého čreva, kde je absorbovaný ako aminokyselina. V tejto forme sú potom jednoducho absorbované cez tenkú črevnú stenu a produkované priamo do krvného obehu. Cez krvné cievy môže potom kolagén voľne prúdiť do celého tela, až dosiahne najnižšiu vrstvu kože - dermis, kde sa, podľa vedeckých testov, dokáže udržať a pôsobiť až 14 dní. Akonáhle je kolagén v koži, dokáže fungovať na základe dvoch základných mechanizmov:
  • Aminokyseliny a peptidy poskytujú potrebné stavebné látky pre obnovenie tvorby kolagénu a elastínu v tele
  • Kolagén v koži stimuluje rozšírenie a stavbu väzivových tkanív - takzvaných fibroblastov


Výsledkom konzumácie kolagénu je teda:
  • Zvýšenie obsahu kolagénu v našom tele
  • Obnova ciev a buniek, čím omladzuje našu pleť
  • Redukcia vrások
  • Zlepšenie elasticity pleti
  • Vyhladenie pleti,  liečba poškodenia pleti ako akné, zápaly a lupienka
  • Zvýšenie cirkulácie krvi, čo vedie k ochrane pokožky pred vznikom kŕčových žíl a
  • Zvlhčenie  kože
  • Spevnenie pleti
  • Lieči pleť náchylnú na zápaly
  • Llieči zápaly v tele všeobecne
  • Liečba artritídy
  • Regenerácia s rast svalov

Zloženie::
 demineralizovaná voda, kolagén z morských rýb (8000 mg/50ml), čučoriedkový extrakt, pektín, kyselina citrónová, citrát sodný, sukralóza, maltodextrin, vit. C, vit.B3.

Doporučená denná dávka  25 - 50 ml.

Objem fľaše: 500 ml

Cena fľaše: 43,45 eur (pre registrovaného zákazníka  35,99 eur + poštovné, registrovať ako zákazník sa dá cez link  www.ezo.ramissio.com  )

Zdroj: Ramissio .com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára